Aantal vrouwen in bedrijfstop nog ver onder gewenste 30%
05-09-2015 15:19
,,Als het in dit tempo doorgaat duurt het tot 2030 voordat 30 procent van de topbestuurders uit vrouwen bestaat,'' constateert hoogleraar Mijntje Lückerath-Rovers, opsteller van de Female Board Index 2015. Al voor het 9de jaar heeft ze het aantal vrouwen geturfd in de top van grote Nederlandse bedrijven. De score: netto kwamen er afgelopen jaar exact twee vrouwelijke directieleden bij, plus elf commissarissen.
Grote bedrijven negeren de wens van het kabinet om meer vrouwen in hun directies en raden van commissarissen te benoemen. Het door minister Bussemaker gewenste streefgetal van 30 procent in 2016 wordt bij lange na niet gehaald, blijkt uit nieuwe cijfers van de Universiteit van Tilburg.

Slechts 7,8 procent van het aantal directieleden is vrouw, plus 21,3 procent van de commissarissen. ,,Buitengewoon teleurstellend,'' reageerde minister Bussemaker (Emancipatie, PvdA) namens het kabinet, dat enkele jaren terug met het streefgetal van 30 procent kwam.
Positiever
Zelf benadert Lückerath de cijfers liever wat positiever. Ja, er moet veel gebeuren, maar Fugro benoemde afgelopen jaar wél twee vrouwen in de Raad van Commissarissen, net als BinckBank. ,,Beide hadden tot nu toe geen enkele vrouw in de top.'' Ook zijn er bedrijven als Akzo, DeltaLloyd en PostNL die de 30 procent vrijwel halen.
Bovendien ligt het aandeel vrouwen bij nieuwe benoemingen een stuk hoger: Onder de 23 nieuw benoemde leden in raad van besturen zijn drie vrouwen, oftewel 13 procent. En al 27,5 procent van de nieuwe commissarissen is vrouw. ,,Er zit dus zeker enige schot in.''
Vooruitgang
Die vooruitgang gaat vaak echter niet altijd van harte, ziet Lückerath. Vooral naming and shaming werkt. ,,Hoe vaker bedrijven in de schijnwerpers staan, hoe eerder ze vrouwelijke topbestuurders benoemen.'' Ondernemingen die minder media-aandacht krijgen, benoemen nauwelijks vrouwen.
De hoogleraar beklemtoont dat het haar niet te doen is om bedrijven aan de schandpaal te nagelen. Het gaat erom dat de top een evenwichtige afspiegeling van de maatschappij is. ,,Onderzoek wijst uit dat dat ook tot betere besluitvorming leidt.''
De vraag is: wat nu? Lückerath is niet voor dwingende quota, maar vindt dat de overheid bedrijven er serieuzer op moet aanspreken. ,,Laat bepaalde bedrijven maar uitleggen waarom ze er al jaren niet in slagen het aantal vrouwen te laten stijgen. En geef ze dan maar een lijstje met geschikte kandidaten.''
Door: David Bremmer /https://www.ad.nl/ © ANP